>’t Vosseven Stramproy ligt in Limburg, ten zuiden van de stad Weert en op korte afstand van de grens met België en Noord-Brabant. Door de korte afstanden naar de provincie- en landsgrens wordt de omgeving van Weert ook wel “De poort van Limburg” genoemd.  ’t Vosseven ligt op korte afstand van een aantal grote steden zoals Eindhoven, Roermond en Venlo, maar ook de steden Maastricht, Tilburg, Turnhout Hasselt en Genk liggen zijn goed bereikbaar vanaf het park.

Stramproy

’t Vosseven ligt in Stramproy, ¨de parel van limburg¨, landelijk gelegen in midden-limburg op 35 meter van de Belgische grens. Met een geweldig grens-overschrijdend fietsroutenetwerk door het mooie Kempenbroek. De ideale uitvals-basis voor uitstapjes naar Thorn, Roermond, Maaseik en de Maasplassen.

Stramproy heeft gezellige terrasjes en een supermarkt die 7 dagen per week geopend is.

 

https://tockify.com/kempenbroekmolens/pinboard

Stramproy bezit thans drie molens: de beltmolenNijs, de standaardmolenSt. Jan en de watermolen de Broekmolen. Rond 1450 stond er in Stramproy nóg een watermolen, de Vloedmolen. Waarschijnlijk was dit de oudste graanmolen van Stramproy. Hij stond op de Tungelroyse Beek bij de Vloedbrug nabij Meulenhof en Stapershof

Weert

Weert is een bruisende stad en wordt omringd door mooie natuur, rust en ruimte. De stad zelf heeft een gezellig centrum met veel mooie monumenten en een verscheidenheid aan musea. In de sfeervolle binnenstad is het middeleeuwse stratenpatroon nog goed te herkennen door de singels en vroegere grachten. Het pronkstuk van de stad is de Sint Martinuskerk, ook wel de Lange Jan genoemd in het hart van de stad. De kerk is uniek in haar soort en hoort bij de 100 belangrijkste monumenten van Nederland. Zo’n tien keer per jaar is er de gelegenheid om de toren te beklimmen en van het prachtige uitzicht over de stad te genieten. Een echte aanrader wanneer u de mogelijkheid krijgt!

Molen WeertFietsen in LimburgTerras Weert

Dagjes uit in de omgeving

Kermis Weert
In en rond Stramproy worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd, waarvan het Bospop festival in juli één van de bekendste is. In de straten van de binnenstad worden regelmatig straattheatervoorstellingen gehouden, maar ook verschillende markten zoals
de jaarmarkt en de paardenmarkt. De kermis die jaarlijks in September in de stad neerstrijkt behoort zelfs bij de grootste kermissen in de Benelux!

Kerkje Weert
In het gebied rondom ’t vosseven vind u veel monumentale boerderijen en kleine kapellen die op kerkjes lijken. Verder vindt u in het gebied wat ook wel het “Weerterland” genoemd wordt acht beeldbepalende windmolens en een watermolen die op speciale dagen te bezichtigen zijn. In de Hertog Jan brouwerij ziet u met eigen ogen hoe het typische Limburgse bier wordt gebrouwen. Voor een dagje shoppen gaat u naar Maastricht,Hasselt, Venlo, Panningen of het populaire Designer Outlet Centrum in Roermond. Gezinnen met kinderen kunnen hun hart ophalen in attractieparken Bobbejaanland of Toverland.

 

WIJFFELTERBROEK EN SMEETSHOF

Het Wijffelterbroek en Smeetshof vormen samen één groot grensoverschrijdend natuurgebied dat de afgelopen jaren steeds verder is gegroeid en aan elkaar verbonden. ARK werkt er samen met Natuurpunt en Natuurmonumenten aan de ontwikkeling van soortenrijke begraasde en natte natuur. De gebieden zijn een belangrijke schakel tussen de Laurabossen en Kettingdijk en het Stramprooierbroek.

WIJFFELTERBROEK

Het Wijffelterbroek was van oorsprong een groot en woest moeras. Nog geen honderd jaar geleden gingen bewoners van Stramproy naar het Wijffelterbroek om te vissen in vennen of in ondiepe plassen. Daarna werd het gebied steeds droger. Greppels werden gegraven voor de ontwatering, vennen werden gedempt en hoge zandkoppen werden afgegraven. Slechts een deel van het gebied bleef min of meer nat. Dat is het oude elzenbroekbos dat al lange tijd in eigendom is van Natuurmonumenten. In dat elzenbroek groeien bijzondere planten zoals grote boterbloem en salomonszegel en de zeldzame kleine ijsvogelvlinder vliegt er ’s zomers. Wie deze vlinders wil zien moet wel stoer zijn, want het bos zit ’s zomers vol muggen.

Grote delen van het Wijffelterbroek zijn de afgelopen jaren van gedaante veranderd. Intensieve landbouw maakte plaats voor ruige natuur. Overtollig water is opeens weer gewenst en dus konden drainagepijpen worden verwijderd. Het resultaat is een, nu nog jong, natuurgebied waar al talloze bijzondere dieren en planten terugkeerden. Een aantal zeldzame planten reageert meteen op de veranderingen; moerashertshooi, pilvaren en kleine zonnedauw keerden terug in vennen die weer werden open gegraven. Vochtige graslanden kleuren weer roze van de echte koekoeksbloemen en in de door Taurossen begraasde graslanden broeden weer steltlopers zoals wulp en kievit.

Dwaalfilm.eu: Kleurrijke bossen

SMEETSHOF

Wie in het Wijffelterbroek de grens oversteekt komt in het Belgische Smeetshof. Natuurpunt werkt hier aan ontwikkeling van natuur. Doorstroommoerassen die tjokvol vogels zitten, grenzen aan weelderige halfopen begraasde landschappen met zelfs droge heide. In 2014 werd door Natuurpunt in samenwerking met ARK een belangrijke aankoop gedaan op de grens. De laatste landbouwgronden werden gekocht van de familie Ooms. Dit geeft het grensoverschrijdende gebied de kans om de waterstand niet meer te laten afhangen van de wensen van de landbouw, maar die van de natuur. De komende jaren zal het gebied dan ook steeds natter worden.

ZELF OP PAD

Smeetshof en Wijffelterbroek zijn goed toegankelijk via een netwerk van wegen en wandelpaden. In een aantal deelgebieden is bij de ingang aangegeven dat ze vrij toegankelijk zijn. Houdt wel minimaal 25 meter afstand tot de grote grazers in de natuurgebieden.

Goede startpunten zijn de Smeetshoeve aan de Smeetshofweg in Bocholt of het Vosseven aan de Lochtstraat in Stramproy.